Забродівська громада

Волинська область, Ковельський район

Обговорили створення ЦНАПу в Забродівській ОТГ

Дата: 08.06.2018 11:05
Кількість переглядів: 1120

Фото без опису  31 травня в Забродівській ОТГ працювала робоча група регіональних спеціалістів Програми U-Lead з Європою.

    Регіональні представники Ігор Бригілевич та Ірина Корольчук відвідали Заброди з метою перевірити приміщення для майбутнього Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) на відповідність вимогам, визначити ступінь їх готовності до участі в Програмі та сформувати технічне завдання із зобов’язаннями громади та Програми. В результаті погодження позицій Програми U-Lead з Європою та Забродівською громадою буде підписана декларація про реалізацію проекту.

   В засіданні робочої групи взяли участь: сільський голова Микола Калачук, заступник сільського голови Василь Мажула, секретар сільської ради Галина Корнелюк, члени виконавчого комітету, в.о. старост,  начальники відділів Забродівської сільської ради.

   Ігор Бригілевич: «Програма U-Lead з Європою почала працювати з жовтня 2016 року. У березні команда з реалізації покращення якості адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою» оголосила відбір для надання допомоги на модернізацію та створення ЦНАП по всій Україні. Комісія з відбору Програми «U-LEAD з Європою» у складі експертів Програми, представників Мінрегіону та Мінекономрозвитку проаналізувала майже 250 заявок від органів місцевого самоврядування, які були допущені до розгляду, та відібрала 150 кандидатів до участі в Програмі. Зараз вони проходять етап визначення готовності і з кандидатів мають стати учасниками.

   У вас є шанси, є політична воля з боку керівництва, тепер просто у визначені терміни ви маєте надати всі необхідні документи, щоб переконати нас, що ви дійсно це робите. Попереду буде ще 3 фази відбору по 150 кандидатів і до 2020 року має бути надано допомогу 600 ОТГ і маленьким містечкам в створенні, модернізації, розширенні ЦНАПів. На цю всю діяльність та допомогу Програма передбачає 30 млн. Євро  (близько 1 млрд. грн.).

   Якщо на першому етапі Програма виділяла кошти і на ремонт приміщень, то на другому – це вже ваші зобов’язання. Програма забезпечує ЦНАПи меблями, комп’ютерами, ліцензійним програмним забезпеченням, офісною технікою – все, що необхідно для якісної роботи і, власне, на інституційну допомогу, яка буде проявлятися в підготовці всіх необхідних документів ЦНАПу як структурного підрозділу з положенням, регламентом, штатом, переліком послуг, інформаційно-технологічних карток. Одним із перших документів має бути так звана концепція створення ЦНАПу чи покращення якості послуг. Є всі зразки документів, все напрацьовано, нічого не починається «з нуля». Необхідно вже підбирати керівника ЦНАПу – людину, яка буде цим займатись. В рамках інституційної допомоги також передбачене навчання працівників, що включає в себе 5 модулів з різних сфер надання адміністративних послуг. 

   Приміщення для ЦНАПу має бути готове не пізніше 1 кварталу 2019 року, воно обов’язково має відповідати певним вимогам:  має бути проведений пристойний ремонт, підведений адекватний інтернет зі швидкістю 5-10 Мбіт/сек, наявні санвузли в середині приміщення із доступом для людей з обмеженими фізичними можливостями. Такі ж вимоги стосуються і для віддалених робочих місць, яких у перспективі має бути 5. Забезпечуватись Програмою будуть лише ті віддалені робочі місця, які будуть підготовлені у визначений термін.

   Звичайно, основне завдання – це наближення послуг до громадян, ми говоримо про повний пакет послуг, який включає соціальні послуги (прийом документів на оформлення пільг, субсидій, допомог), реєстраційні дії (реєстрація місця проживання, актів цивільного стану, бізнесу, нерухомості, землі), пенсійні послуги, власні послуги (земплевпорядні, містобудівні та інші).

   Як підсумок нашої зустрічі, ми побачили приміщення, яке ви пропонуєте, воно нас влаштовує і справа зараз за тим, щоб як найшвидше зробити ремонт. Ваш прямий інтерес – якнайшвидше отримати комп’ютери, меблі та інше матеріально-технічне забезпечення. До того ж, необов’язково чекати коли закінчиться ремонт, можна паралельно працювати над інституційним забезпеченням, підготовкою та навчанням кадрів.

   На даний час ви є кандидатом на участь в Програмі, після виконання зобов’язань згідно вимог U-Lead та підписання декларації, ви стаєте учасником.»

    Микола Калачук запевнив, якщо все піде за планом, то приміщення буде готове до жовтня.

  Ірина Корольчук: «Ви повинні розуміти, що таке належний ЦНАП. Пралельно має йти і підготовка приміщення, і навчання персоналу, і формування пакету документів, щоб дійсно на якийсь визначений період воно було все збалансоване, щоб всі були готові працювати. Ви, напевно, всі зрозуміли, що ЦНАП – це не тільки гарне приміщення, а й відкритий простір, єдине вікно подачі документів, куди людина прийде і за одне відвідування отримає максимум послуг залежно від життєвої ситуації. Тобто людина матиме змогу в одному місці отримати всі необхідні послуги, а не звертатися в різні установи, бігати по кабінетах, стояти в чергах і так далі. Це дуже хороша перспектива, багато хто на рівні громад починає її реалізовувати і у вас є хороший потенціал».

   На сам кінець, Ігор та Ірина відповіли на запитання присутніх щодо кадрової потреби, проблем з облаштуванням робочих місць у віддалених центральних садибах, вимог до освіти працівників ЦНАПу, обговорили можливість створення мобільного офісу для обслуговування осіб, які не мають можливості самостійно пересуватись, та про інші проблемні питання.

   Отже, перед Забродівською ОТГ поставлене технічне завдання: провести поточний ремонт частини приміщення адмінбудівлі в селі Заброди для головного офісу (колишнє приміщення сільської бібліотеки), а для віддалених робочих місць, в кожній із центральних садиб громади (Видраниця, Поступель, Річиця, Щедрогір, Замшани (після доєднання)), облаштувати санвузли в приміщеннях та забезпечити доступ для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Також необхідно розробити штатний розпис ЦНАПу та забезпечити набір кадрів (насамперед керівника), забезпечити віддалені робочі місця хорошим інтернетом. Результат роботи, від якого залежатиме чи матиме Забродівська ОТГ технічну допомогу від U-LEAD, повинен буди представлений Програмі не пізніше 1 кварталу 2019 року.

   Марафон розпочато! І тепер, щоб дійти до фінішу, з нашої сторони необхідно докласти максимум зусиль, проявити наполегливість та стійкість та виконати всі поставлені завдання. Сподіваємось, для цього нам вистачить фінансових ресурсів, адже, як бачимо, необхідна сума коштів буде досить значною. Але результат того вартий, і вже в наступному році в Забродівській ОТГ запрацює сучасний ЦНАП європейського зразка, а всі жителі громади матимуть доступ до широкого спектру якісних адмінпослуг.

   Довідково: Забродівська ОТГ стала однією з восьми громад Волинської області та однією зі 150 кандидатів зі всієї України, які стали переможцями першого раунду відбору учасників Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення/модернізації центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Включення до цього списку не означає безумовної підтримки заявки чи підтримки в повному запитуваному обсязі. У разі виявлення непереборних перешкод для участі громади у Фазі впровадження в рамках цього відбору (зокрема, неможливість вчасної підготовки громадою належного приміщення для ЦНАПу, відсутність у громади необхідного співфінансування тощо), заявка може бути відхилена від підтримки Програмою на будь-якому наступному етапі комунікації та підготовки технічного завдання щодо співпраці.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора