ПРОГРАМА САДИ ПЕРЕМОГИ
Програма
«Самозабезпечення
Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки
«Сади Перемоги»»
Рішення Забродівської сільської ради від 30 червня 2022 року №11/5
с.Заброди
2022
ПАСПОРТ ПРОГРАМИ
Назва Програми |
Програма «Самозабезпечення Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022- 2024 роки «Сади Перемоги»» |
Ініціатор розроблення Програми |
Забродівський сільський голова |
Розробник Програми |
Заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Забродівської сільської ради |
Головний виконавець Програми |
Фінансовий відділ Забродівської сільської ради |
Співвиконавці Програми |
Старости старостинських округів Відділ освіти сільської ради Відділ землекористування, комунальної власності та екології КП «Житлово-комунальне господарство Забродівської сільської ради» |
Термін реалізації Програми |
2022-2024 (3 роки) |
Етапи фінансування Програми: |
2022-2024 роки |
Обсяги фінансування Програми (тис. грн): |
150 тис. грн. з місцевого бюджету. З інших джерел - при наявності фінансування. |
Очікуваний результат: |
Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, виробництву продукції тваринництва, птахівництва, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Забродівської територіальної громади, забезпеченню надлишками виробленої продукції жителів інших громад України, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період |
Програма
«Самозабезпечення Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки
«Сади Перемоги»»
І. Загальні положення
Програма «Самозабезпечення Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»» (далі – Програма) розроблена у відповідності до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», Бюджетного кодексу України, інших нормативно-правових актів та спрямована на забезпечення продовольчої безпеки територіальної громади, забезпечення надлишками виробленої продукції жителів інших громад, ЗСУ в умовах російсько-української війни.
П. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
В умовах російсько-української війни однією з основних проблем Забродівської територіальної громади (як і більшості громад в Україні) в 2022 та наступних роках буде відсутність достатньої кількості окремих харчових продуктів для жителів громади. Це пов`язано, насамперед, із такими факторами, як:
- ведення бойових дій на значній площі територій України, де вирощувалась велика кількість агропродукції;
- руйнування продовольчих складів на території держави;
- нищення ферм і птахофабрик;
- руйнування поставок харчових продуктів як всередині України так і з-за кордону.
За оцінками експертів в 2022 році Україна може недоотримати 30- 70% середньорічного врожаю більшості найважливіших с/г культур, що може спричинити значну нестачу продовольства, зокрема третина українців може мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів в міських, сільських та селищних громадах.
Аналіз ситуації в Забродівській територіальній громаді засвідчив, що станом на травень 2022 року в громаді:
- кількість населення збільшилась та становить 10697 осіб (в 2021 році – 10465 осіб), в тому числі внутрішньо переміщені особи (ВПО) – 319 осіб (з них жінки – 147 осіб, чоловіки 38 осіб, діти (до 18 років) – 134 осіб (дівчата – 66 осіб, хлопці – 68 осіб).
- інфраструктура, що забезпечує потреби жителів громади у харчових продуктах складається із 42 магазинів, що в 2020-2021 роках в основному забезпечувала потреби жителів громади.
Виходячи із рекомендованих (та фактичних за 2020 рік) норм споживання, для повноцінного забезпечення жителів громади та ВПО загальною чисельністю орієнтовно 10697 осіб на 2022-2024 роки щорічно потрібно приблизно такий обсяг харчових продуктів:
Назва продукту |
Од. виміру |
Норма споживання на 1 особу1 |
Потреба громади на рік (Норма споживання на 1особу помножена на кількість населення (N) |
1 |
2 |
3 |
4 |
М`ясо |
кг |
53,8 |
575498 |
Молоко і молокопродукти |
кг |
201,9 |
2159724 |
Яйця |
шт. |
278 |
2973766 |
Хлібобулочні вироби, макарони, крупи) |
кг |
96,6 |
103333 |
Овочі різні у тому числі: |
кг |
164 |
1754308 |
Картопля |
кг |
123 |
1315731 |
Цибуля на ріпку |
кг |
11,6 |
124085 |
Цибуля зелена |
кг |
2,4 |
25672 |
Капуста білоголова |
кг |
29 |
310213 |
Капуста цвітна |
кг |
4,2 |
44927 |
Морква |
кг |
9 |
96273 |
Помідори |
кг |
39 |
417183 |
Огірок |
кг |
10 |
106970 |
Буряк столовий |
кг |
10 |
106970 |
Часник |
кг |
0,8 |
8557 |
Кабачки і патисони |
кг |
3,2 |
34230 |
Редиска і редька |
кг |
3,6 |
38509 |
Перець |
кг |
2,8 |
29951 |
Баклажан |
кг |
2,8 |
29951 |
Фрукти, ягоди |
кг |
56,5 |
604380 |
Цукор |
кг |
27,8 |
297376 |
Олія |
кг |
12,3 |
131573 |
Із такого переліку та обсягів харчових продуктів, що потрібні для забезпечення повноцінного харчування жителів громади, частина продуктів вироблялась в межах самої громади індивідуальними
домогосподарствами та підприємцями, частина покривалась за рахунок поставок ззовні через мережу торгових закладів.
Враховуючи умови, що склалися, основними проблемами щодо забезпечення продовольством жителів громади та створення продовольчого фонду для реалізації продовольчої продукції за її межі є:
- недостатня кількість основних харчових продуктів, що виробляються у громаді для мінімізації ризиків їх постачання у громаду у воєнний та повоєнний період;
- недостатня обізнаність та психологічна неготовність частини населення щодо самозабезпечення харчовими продуктами, сподівання на гарантоване постачання у торгівельних мережах;
- не використання усіх земельних ресурсів, які можуть бути використаними для вирощування необхідних продуктів;
- використання індивідуальними домогосподарствами маловрожайних та схильних до хвороб сортів овочів, зокрема картоплі;
- брак відповідної с/г техніки та паливно-мастильних матеріалів (ПММ), зокрема дизпалива, для обробітку земель, в т.ч. комунальної власності;
- відсутність традицій та обладнання для переробки/збереження готової продукції комунальними підприємствами та індивідуальними домогосподарствами;
- відсутність практичного досвіду та спроможності у сфері реалізації надлишків с/г продукції, невпорядкованість заготівельно-збутової діяльності.
Створення Програми «Самозабезпечення Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»» зумовлено необхідністю мінімізувати існуючі загрози посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови. Виникає нагальна потреба у скоординованій співпраці, злагодженій роботі влади, підприємств, фермерів та домогосподарств і громадських організацій задля виконання комплексу весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження, вирощення, збору, зберігання, переробки урожаю. Це є наша ділянка справжнього фронту городніх військ України. Ми створимо власні Сади Перемоги!
Ш. Обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми
Розв’язання наявних проблем забезпечення продовольством жителів громади можливо із застосуванням принаймні 3-х шляхів.
Перший – збереження існуючої ситуації («status quo»), коли на практиці в основному будуть збережені підходи, які були нормою для мирного періоду та відсутності жодних перебоїв з постачанням необхідної продукції для задоволення потреб різних категорій споживачів. В той же час з урахуванням обмежених ресурсів, існуючих проблем та викликів щодо продовольчої безпеки в умовах війни та повоєнний період, які стоять перед територіальною громадою та країною в цілому, цей варіант не можна вважати прийнятним. Він не враховує наявні потреби та ситуацію із постачанням продуктів харчування в умовах руйнування інфраструктури (в т.ч. агровиробництва, складських приміщень, тощо) міст, сіл та селищ, окупації території, забруднення та мінування с/г земель, масової міграції та внутрішнього переміщення населення.
Другий варіант передбачає активізацію роботи з окремими категоріями громадян і місцевого підприємництва, здійснення точкових кроків, спрямованих на збільшення виробництва окремих видів продуктів харчування на окремих територіях, наприклад, найбільш безпечних з точки зору ведення воєнних дій. Зазначений варіант може забезпечити досягнення певних результатів, наприклад, активізувати місцевих фермерів та окремі домогосподарства, зменшити кількість необроблюваних ділянок, використати більші площі для посівів і насаджень с/г культур, зібрати кращий врожай та повернути частину для потреб ЗСУ. Однак, такий підхід дасть можливість лише частково та ситуативно вирішити окремі проблеми, що виникли та виникатимуть внаслідок війни проти України, дозволить отримати лише частковий результат.
Третій варіант пропонує застосувати системний підхід та залучити максимальну кількість територіальних громад для вирощування усіх необхідних видів продуктів харчування, що дозволить найбільш повно забезпечити нормативні потреби у продуктах харчування домогосподарств, ВПО, соціальних комунальних закладів (харчування у садочку, школі та ін.), а у разі надлишку харчових продуктів надати допомогу у забезпеченні продуктами харчування ЗСУ, передати чи реалізувати залишки для потреб інших територіальних громад України.
В основі цього варіанту є діяльність, яка передбачає:
- проведення масштабної інформаційно-просвітницької кампанії;
- оцінку потреб жителів громади у продуктах харчування;
- інвентаризацію ресурсів та можливостей забезпечити вирощення, збір, переробку та зберігання на території громади продуктів харчування;
- покращення координації та чіткого планування проведення польових робіт;
- активізацію всієї територіальної громади, включаючи залучення ВПО;
- придбання необхідних матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої продукції;
- розроблення механізму розподілу та використання матеріалів, техніки, інвентаря, обладнання для вирощування, збереження та переробки виробленої продовольчої продукції;
- консультаційну підтримку населення з питань переробки, збереження, реалізації.
У порівнянні з попередніми, третій варіант є оптимальним, оскільки дозволить комплексно підійти до вирішення наявної проблеми, забезпечить ефективне використання потенціалу територіальної громади, дозволить забезпечити власні потреби в продуктах харчування, дасть змогу надати важливу підтримку у продовольчому забезпеченні ЗСУ, а також інших громад.
Одним з найважливіших питань, яке має бути вирішено, зокрема, є: максимально можливе самозабезпечення громади основними харчовими продуктами, які можуть і мають бути вирощеними у громаді, вироблення цих продуктів в обсягах, яких би вистачило і жителям громади (включаючи ВПО), і для реалізації за межі громади, забезпечення допомогою ЗСУ.
Реалізація цього варіанту сприятиме створенню певного місцевого продовольчого резерву та забезпеченню продовольством Збройних Сил України та постачання харчових продуктів в інші громади.
Кожне селянське домогосподарство, кожна сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка переселилась у села, кожен клаптик комунальної землі Забродівської територіальної громади, а також землі фермерів та агровиробників мають бути залучені до процесу забезпечення харчовими продуктами.
ІV. Мета Програми
Мета Програми – кожне домогосподарство територіальної громади має достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках. Забезпечення продовольчої безпеки Забродівської територіальної громади в умовах російсько-української війни, мінімізації існуючих загроз посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови, координації співпраці, злагодженій роботі влади, підприємств, фермерів та домогосподарств і громадських організацій задля виконання комплексу весняних польових робіт в умовах ресурсного обмеження, вирощення, збору, зберігання, переробки урожаю.
- Завдання Програми
Основними завданнями Програми є:
- Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами.
- Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей домогосподарств та громади щодо їх вирощення, переробки та зберігання.
- Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків.
- Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері.
Виконання Програми здійснюватиметься шляхом реалізації заходів в рамках визначених завдань.
Орієнтовний перелік заходів, обсяги та джерела фінансування
Програми «Самозабезпечення Забродівської територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»»
№ з/п |
Найменування заходу |
Виконавець |
Термін виконання |
Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн.) |
|
||||||||||||||||||||||||||
Роки |
Всього |
джерела фінансування |
|
||||||||||||||||||||||||||||
державний бюджет |
обласни й бюджет |
бюджет ТГ |
інші джерела |
|
|||||||||||||||||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
|||||||||||||||||||||
Завдання 1. Скоординована робота громади для самозабезпечення харчовими продуктами |
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Захід 1.1. |
Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами |
Виконавчий комітет, старости
|
червень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
1.1.1. |
Створено робочу групу з впровадження Програми |
Виконавчий комітет |
червень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
1.1.2 |
Забезпечено проведення засідань робочої групи з питань планування, координації роботи, обліку, звітування та вирішення інших поточних питань впровадження Програми |
Забродівська сільська рада |
щорічно |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
1.1.3. |
Розроблено місцеві нормативно-правові акти для самозабезпечення громади харчовими продуктами та впровадження Програми |
Забродівська сільська рада, робоча група |
травень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
Захід 1.2. |
Належна координація впровадження Програми на місцях |
Забродівська сільська рада, робоча група |
постійно |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
1.2.1. |
Старости здійснюють координацію впровадження Програми у старостатах (наприклад, залучення техніки для оранки тим, хто не в змозі, формування мінімально необхідного обладнання тощо) |
Старости |
щорічно |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
1.2.2. |
Залучено комунальні установи (зокрема, ліцеї, гімназії, д/с тощо), заклади культури та комунальні підприємства до впровадження Програми |
Забродівська сільська рада, робоча група |
щорічно |
2022- 2024
|
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
Завдання 2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації |
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Захід 2.1. |
Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в харчових продуктах |
|
щорічно |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
2.1.1. |
Проведено оцінку реальної кількості жителів у громаді (постійних, ВПО та тих, хто приїхав до батьків/родичів у громаду з інших місць) |
|
червень 2022 |
2022- 2024
|
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
|
Захід 2.2. |
Громада має достовірну інформацію про наявний земельний фонд громади для реалізації Програми |
Відділ землекористу вання, комунальної власності та екології |
червень-липень 2022, щорічно березень- квітень |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
||||||||||||||||||||
|
2.2.1. |
Проведено облік та фіксацію земельних ділянок, у т.ч. комунальних, що використовуються чи можуть бути використаними для розширення виробництва харчових продуктів |
Відділ землекористу вання, комунальної власності та екології |
червень-липень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
||||||||||||||||||||
|
2.2.2. |
Розроблено та прийнято необхідну нормативно-правову базу з земельних питань для збільшення площ весняно- польових робіт (включаючи комунальні землі та приватні землі домогосподарств – за погодженням з власниками земельних ділянок) |
Забродівська сільська рада |
2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
||||||||||||||||||||
|
Захід 2.3.. |
Наявна інформація про потреби домогосподарств, які долучаються до впровадження Програми |
Старости, робоча група |
щорічно березень- травень |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
||||||||||||||||||||
|
2.3.1. |
Визначено домогосподарства, які потребують підтримки в рамках Програми |
Робоча група |
липень-серпень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
||||||||||||||||||||
2.3.2. |
Визначено потреби домогосподарств, які потребують допомоги у насінні, техніці, інвентарі, обладнанні, добривах, кормах для виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції для збільшення обсягів вирощування сільськогосподарської продукції2
|
Робоча група |
червень-серпень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
Завдання 3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків |
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Захід 3.1. |
Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів |
Робоча група |
щорічно лютий – листопад |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
3.1.1. |
Проведено інформаційно-комунікаційні роботи: інформування, донесення інформації через різні канали комунікації, соціальні мережі, збори громадян (сходи селян), розповсюдження наочних матеріалів |
Робоча група |
постійно |
2022- 2024
|
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
3.1.2. |
Забезпечено систематичне інформування та звітування про хід реалізації Програми (збори громади, сходи селян), відзначення та заохочення домогосподарств, ВПО, підприємців, фермерів, дорадників, вчителів, учнів |
Робоча група |
щомісяця |
2022- 2024 |
В межах бюджетних призначень |
||||||||||||||||||||||||||
3.1.3. |
Поширено досвід, кращі практики (публікації на веб-сайті, у соціальних мережах, створення аматорських відео, використання інших каналів комунікації) |
Робоча група, старости |
постійно |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
||||||||||||||||||||||
3.1.4. |
Організовано дорадницько- консультаційну підтримку (залучено фахівців, кращих господарів громади, донесено необхідну агротехнічну інформацію, надано практичні корисні поради на місцях (демонстрацій господарства) |
Робоча група, старости |
квітень- жовтень 2022 |
2022- 2024 |
В межах бюджетних призначень |
||||||||||||||||||||||||||
Захід 3.2. |
Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції |
|
щорічно лютий – жовтень |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
- |
- |
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
||||||||||||||||||||||
|
3.2.1. |
Забезпечено паливно-мастильними матеріалами, посівним/посадковим матеріалом та інвентарем відповідно до потреб домогосподарств:
|
|
2022 - 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
- |
- |
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
|
||||||||||||||||||||
|
3.2.2. |
Придбано необхідне обладнання та техніку для вирощення с/г продукції (наприклад мотоблок, плуг, культиватор та інші насадки, причіп, набір городніх та садових інструментів тощо) |
|
2022 - 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
- |
- |
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
|
||||||||||||||||||||
|
3.2.3. |
Налагоджено (звернення, листи про підтримку) взаємодію із місцевими і зарубіжними партнерами (громадами, містами-побратимами, проектами МТД) для отримання необхідних матеріальних ресурсів, техніки, обладнання, посівного матеріалу, консультаційних послуг. |
|
2022 |
2022- 2024
|
При наявності фінансування |
- |
- |
- |
При наявності фінансування |
|
||||||||||||||||||||
Захід 3.3. |
Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади) |
|
щорічно червень – грудень 2022 - 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
|
|
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.1. |
Підготовлено приміщення для переробки, зберігання харчових продуктів |
|
2022 - 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
|
|
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.2. |
Закуплено та встановлено необхідні матеріали, обладнання та устаткування для переробки і зберігання |
|
2022 - 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
|
|
В межах бюджетних призначень |
При наявності фінансування |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.3. |
Ініційовано заготівельно-збутову діяльність, взаємодію з іншими територіальними громадами щодо збереження та збуту с/г продукції |
|
травень – серпень 2022 |
2022- 2024
|
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.4. |
Розроблено місцеву нормативну базу для використання місцевого резервного фонду харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ |
|
2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.5. |
Сформовано місцевий резервний фонд харчових продуктів, насіння, створено набори для благодійної допомоги та потреб ЗСУ |
|
вересень- грудень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
3.3.6. |
Розподіл сформованого місцевого резервного фонду харчових продуктів на потреби громади та ЗСУ |
|
вересень – грудень 2022 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
|||||||||||||||||||||
Завдання 4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері |
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Захід 4.1. |
Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері |
|
2022-2024 |
2022- 2024
|
При наявності фінансування |
- |
- |
- |
При наявності фінансування |
|
|||||||||||||||||||||
4.1.1. |
Посилено спроможність домогосподарств та малого бізнесу щодо виробництва, переробки, зберігання та реалізації харчової продукції |
|
протягом року |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
|||||||||||||||||||||
4.1.2. |
Посилено спроможність домогосподарств щодо с/г кооперації як можливості додаткового заробітку та збільшення надходжень до бюджету |
|
протягом року |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
- |
- |
|
|||||||||||||||||||||
Захід 4.2. |
Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
|
2022 – 2024 |
2022- 2024
|
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
- |
- |
- |
|
|||||||||||||||||||||
4.2.1. |
Запроваджено місцеві фінансові механізми стимулювання започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
|
2022 – 2024 |
2022- 2024 |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
- |
- |
При наявності фінансування |
|
|||||||||||||||||||||
4.2.2. |
Домогосподарства поінформовані про можливості підтримки підприємницької діяльності в агросфері (державна, місцева, донорська та інша) |
|
2022 – 2024 |
2022- 2024 |
- |
- |
- |
В межах кошторису витрат |
- |
|
|||||||||||||||||||||
4.2.3. |
Підвищено спроможність домогосподарств із залучення коштів з різних джерел для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
|
2022 – 2024 |
2022- 2024 в т.ч. |
- |
- |
- |
- |
|
|
|||||||||||||||||||||
- Обсяги та джерела фінансування
Реалізація Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, державної підтримки (субвенцій, дотацій за можливості), а також безповоротної фінансової і матеріальної допомоги, благодійних внесків, коштів фізичних і юридичних осіб, інших джерел не заборонених законодавством.
Фінансове забезпечення Програми буде відбуватись відповідно бюджетних призначень, що затверджуються щорічно Забродівською сільською радою на відповідний рік.
Прогнозовані (орієнтовні) обсяги та джерела фінансування Програми (тис. грн.)
Джерела фінансування |
Обсяг фінансування |
За роками |
||
2022 |
2023 |
2024 |
||
Державний бюджет |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
Обласний бюджет |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
Сільський бюджет |
150,00 |
50,00 |
50,00 |
50,00 |
Інші джерела |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
Всього |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
При наявності фінансування |
- Очікувані результати
Реалізація Програми сприятиме вирощенню достатньої кількості необхідного врожаю с/г культур, забезпеченню продовольчої безпеки жителів Забродівської територіальної громади, запобіганню нестачі харчових продуктів у період війни та повоєнний період, забезпеченню агропродукцією інших територій країни. Показники результативності реалізації Програми наведені в Додатку 3 до Програми.
- Організація управління та контролю за ходом виконання Програми, визначення її ефективності
Питання комплексу заходів щодо продовольчої безпеки жителів Забродівської територіальної громади належать до компетенції сільського голови, його заступника, старост, фінансового відділу сільської ради.
Враховуючи важливість даного питання в особливих умовах воєнного стану на теперішньому етапі, необхідності повноцінної мобілізації земельних, матеріальних і людських ресурсів буде створено робочу групу.
Її основна функція – проведення якісного аналізу потреб та можливостей, взаємодія з домогосподарствами, організація інформаційно- просвітницьких та дорадчо-консультаційних заходів для забезпечення весняно-польових робіт, збору, збереження та переробки вирощеного врожаю. Важливою є співпраця з комунальними установами/ підприємствами, місцевими фермерами та підприємцями.
Рекомендований перелік необхідних матеріалів, техніки, обладнання, інвентарю та устаткування для визначення потреб жителів громади надано в Додатку 2 до Програми.
На керівництво територіальної громади покладається функція координації реалізації цієї Програми, взаємодія з центральною владою, обласною і районною військовими адміністраціями, зарубіжними партнерами та громадами-побратимами за кордоном і в Україні, а також систематичне інформування та звітування перед громадою і партнерами про хід її реалізації.
Визначення ефективності здійснюватиметься на основі отриманих результатів з урахуванням організаційних, матеріальних, фінансових та інших витрат та рівня досягнення запланованого.
Сільський голова Микола КАЛАЧУК
Додаток 1 до Програми
РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ ПРОГРАМИ
МЕТА /ЗАВДАННЯ/ЗАХОДИ |
ПОКАЗНИКИ |
|||||||
Кожне домогосподарство територіальної громади має достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках |
частка домогосподарств територіальної громади, які мають достатню кількість харчових продуктів в 2022-2024 роках (за роками), % |
|||||||
|
частка домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в харчових |
|||||||
|
продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками), % |
|||||||
|
кількість домогосподарств, які повністю задовольняють свої потреби в |
|||||||
|
харчових продуктах шляхом самозабезпечення в 2022-2024 роках (за роками, |
|||||||
|
за розподілом домогосподарств залежно від віку та статі особи, яка очолює |
|||||||
|
домогосподарство (голови домогосподарства), за наявністю в |
|||||||
|
домогосподарстві соціально вразливих категорій), % |
|||||||
|
рівень виконання Програми, % |
|||||||
1. Скоординована робота громади самозабезпечення харчовими продуктами |
для |
% звернень домогосподарств, які вчасно задоволені місцевим ресурсом (зокрема ВПО) |
||||||
|
|
% залучених комунальних установ (зокрема, ліцеї, гімназії, д/с тощо), |
||||||
|
|
закладів культури та комунальних підприємств до впровадження Програми |
||||||
|
|
(за типами установ і підприємств) (за типом залучення: інформаційна робота, |
||||||
|
|
вирощування продуктів харчування тощо) |
||||||
|
|
частка |
земель |
комунальних |
підприємств, які |
залучені |
в |
Програму |
1.1.Громада має необхідну систему управління для організації самозабезпечення харчовими продуктами |
обсяг потреби домогосподарств в харчових продуктах (за видами харчових продуктів, за домогосподарствами) |
рівень самозабезпечення потреб громади відповідно до зібраних даних (за даними/видами потреб), % |
|
частка домогосподарств, чиї потреби в харчових продуктах визначено |
|
1.2. Належна координація впровадження Програми на місцях |
частка старостатів, залучених до реалізації програми, % |
|
кількість комунальних установ/підприємств, які долучені до реалізації Програми, од. (за типами установ і підприємств) |
площа земельних ділянок комунальних установ/підприємств, які використовуються для вирощування/виробництва харчових продуктів (за установами/підприємствами), м2 |
|
2. Самозабезпечення громади здійснюється на основі реальних даних щодо потреб домогосподарств в харчових продуктах та можливостей громади щодо їх вирощення, переробки, зберігання та реалізації |
частка земель громади, охоплених інвентаризацією, % |
частка домогосподарств, які долучені до реалізації програми, % |
|
2.1. Громада має достовірну інформацію про потреби домогосподарств в харчових продуктах |
частка залучених до впровадження Програми домогосподарств, чиї потреби визначені, % |
кількість домогосподарств, які долучені до реалізації програми, од. |
|
частка домогосподарств, які вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні, % |
2.2. Наявна інформація про потреби домогосподарств, які долучаються до впровадження Програми |
частка домогосподарств, які долучились до створення продовольчого резервного фонду |
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо) |
|
частка домогосподарств, які повністю забезпечені необхідними матеріалами, технікою та обладнанням для вирощування харчової продукції |
|
3. Домогосподарства вирощують, збирають, переробляють, зберігають продукцію для задоволення потреб в харчуванні та формування місцевого резервного фонду |
обсяг продовольчого резервного фонду громади (за видами продуктів) |
кількість домогосподарств, які перетворились в місцеву підприємницьку ініціативу |
|
3.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію щодо вирощування харчових продуктів |
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо) |
% домогосподарств, які успішно пройшли навчання щодо вирощування харчових продуктів |
|
3.2. Домогосподарства мають необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції |
% домогосподарств, які отримали необхідні матеріали, техніку та обладнання для вирощування харчової продукції (за видами техніки, за видами діяльності) |
розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері (за видами підтримки, за видами діяльності) |
|
3.3. Громада має необхідні продовольчі резерви для забезпечення харчовими продуктами домогосподарств та тих, хто їх потребує (ЗСУ, ВПО, інші громади) |
Обсяг місцевого продовольчого резерву (за видами харчових продуктів), кг |
3.4. Громади взаємодіють між собою та кооперуються для здійснення заготівельно-збутової діяльності, збереження та збуту с/г продукції |
% домогосподарств, які реалізували залишки с/г продукції через заготівельно- збутову діяльність |
4. Домогосподарства трансформуються в місцеві підприємницькі ініціативи в агросфері |
Частка домогосподарств, які започаткували або розвили підприємницьку діяльність за результатами реалізації Програми, % |
4.1. Домогосподарства мають необхідну інформацію та навички для ведення підприємницької діяльності в агросфері |
% домогосподарств, які отримали інформаційні матеріали та консультації (тренінги тощо) |
% домогосподарств, які успішно пройшли навчання для ведення підприємницької діяльності в агросфері |
|
4.2. Домогосподарства отримують підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері |
% домогосподарств, які отримали підтримку для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері (за видами підтримки, за видами діяльності) |
розмір підтримки, яку отримали домогосподарства для започаткування та розвитку підприємницької діяльності в агросфері (за видами підтримки, за видами діяльності), грн |
Сільський голова Микола КАЛАЧУК
Рекомендований перелік
Додаток 2 до Програми
необхідних матеріалів, техніки, обладнання,
інвентарю та устаткування для визначення потреб жителів, зокрема щодо:
- Дизельного палива, бензину, авто-тракторного масла, інших паливно- мастильних матеріалів.
- Насіння картоплі, цибулі, часнику, помідору, огірка, капусти цвітної, капусти пак-чой, броколі, перця, баклажану, кропу, петрушки, шпинату, салату, редиски, редьки, щавлю, буряка, Мангольда червоного, моркви, гарбуза, кабачка, патисону, квасолі, спаржі, спаржевої квасолі, гороху, нуту, кавуна, дині, гречки, вівса, проса, ячменю, кукурудзи (на корми).
- Аміачної селітри, карбоміду, нітроамофосу, органічних добрив, компосту і контейнерів для нього, інших добрив;
- Засобів захисту рослин, вапна.
- Оприскувачів, бензинових кіс з насадками, насосів, шлангів, фітингів, секторів, сап, лопат, граблів, мотузок, відер, кошиків, тачок, ваг, лійок, сіток для затінення посівів, сіток для рослин, які в’ються, агроволокон, дуг, обладнання для крапельного поливу, кліток для тварин, рукавиць, чобіт, спецодягу, іншого сільськогосподарського оснащення та інвентарю.
- Тракторів, міні-тракторів, мотоблоків, культиваторів, надувних човнів, генераторів, бортових автомобілів, вантажних автомобілів.
- Автоклавів, міні-млинів, фасувальних станцій, інкубаторів, сепараторів, соковижималок, холодильних камер, охолоджувачів, екструдерів (міні- олійниць), сушарок, крупорушок, ключів для закривання скляних банок, обладнання для пакування, мішків, ящиків, сіток, скляних банок, жерстяних банок, кришок, пакетів для муки та круп, іншого обладнання для переробки, консервації, сушки і збереження продукції рослинництва, мобільних забійних цехів, сепараторів, іншого обладнання для переробки, консервації і збереження продукції тваринництва і рибальства.
- Молодняка курки свійської, індокачки, індички, качки, гуски, свині, корови, кози, вівці, кроля, нутрії, коропа, карася, товстолоба, амура, щуки.
- Насіння кукурудзи, пшениці, ячменю, картоплі, трав’яних культур, люцерну, іншого посівного матеріалу для кормових культур.
- Комбікорму, преміксів, кормів для риб, інших кормів для птиці, тварин і риб.
Сільський голова Микола КАЛАЧУК