Забродівська громада

Волинська область, Ковельський район

До уваги жителів громади! АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК!!!!!!!!

Дата: 15.08.2024 11:51
Кількість переглядів: 75

Звертаємо Вашу увагу, що погодні умови сприятливі для розвитку другого покоління гусені АМЕРИКАНСЬКОГО БІЛОГО МЕТЕЛИКА на клені, горіху, яблуні та інших плодових деревах.

      Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. На спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків. Голова блискуча чорна (іноді коричнева). Інтенсивність опушення зростає по мірі зростання гусениці.

    Дорослі гусениці, завдовжки 25-40 мм, спускаються по стовбуру дерева на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування. Вони можуть розповзатись на 20-25 м і далі від кормового дерева. Заляльковується шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).

     Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м.

      Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження  - це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні. За підрахунками, проведеними під час наукових досліджень, одна гусениця шкідника 6-го віку може знищити за добу в середньому 4,3 см2 листя ясена, а гусениця 7-го віку збільшує цей показник до 8 см2. Звичка вести колоніальний спосіб життя (павутинні гнізда) несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо.

                      У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати:

- збір та знищення гусениць та кладок яєць

-  обрізку гілок з гніздами гусені, та спалювати у спеціально відведених місцях;

-очищення дерев від нашарування кори;

- знищення рослинних решток;

- перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;

-обробки інсектицидами (Карате,БІ-58 новий,Біммер,Дімі-58,Демікс та ін) та біопрепаратами (Актофіт,Лепідоцид)

 При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Хочемо наголосити! Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення карантинних організмів покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника. 

 

 

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор  Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області    Наталія ЛУКАШИКФото без описуФото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора